Support hemsida

Sedan en tid tillbaka har Facebooks användare fått egna e-postadresser under @facebook.com som kan användas för att skicka och ta emot vanlig e-post, även från adresser utanför Facebook. 

Nyligen ändrade även Facebook alla användares profilinställningar så att enbart @facebook.com-adressen visas. Till irritation för många men det är enkelt att återställa. Se instruktionen nedan. 

Irritationen återspeglas bland annat genom olika artiklar i media där man uttrycker sin irritation över hur Facebook "kör över" sina användare.

Vi lever i "generation gratis" där fler och fler tjänster förväntas vara kostnadsfria, speciellt hos de yngre konsumenterna. Men man ska vara medveten om att begreppet "There is no such thing as a free lunch" i allra högsta grad gäller.

Om en tjänst är gratis kan man vara rätt säker på att man själv inte är kunden utan snarare produkten. I fallet Facebook är det i allra högsta grad tydligt. Facebooks kunder är inte användarna utan annonsörerna. Användarna är produkten och ju mer Facebook kan få användarna till att använda Facebook för olika ändamål, desto värdefullare är de som produkter.

Att ta beslutet att införa e-postadresser till alla användare, dölja deras tidigare e-postadresser och bara visa deras @facebook.com-adress var helt enkelt ett affärsbeslut med en kalkylerad risk. Är det mer värdefullt att genomföra denna förändring kontra antalet användare som faktiskt avslutar sina Facebook-konton på grund av det, ja då är det kommersiellt riktigt att ta beslutet även om man inte vinner populäritetspris hos användarna på det.

Det behöver inte vara fel att använda gratistjänster men som användare är det viktigt att man är införstådd med spelreglerna. Något som många inte verkar förstå med tanke på upprördheten bland användare och media.

Det enda maktmedlet man som användare har är att sluta använda tjänsten men ju fler funktioner Facebook m fl har fått användaren att använda sig av, desto högre är tröskeln.

Återställning av e-postadress i Facebookprofil

Så här gör du för att visa din normala e-postadress på din Facebookprofil:

  1. Gå till din profil
  2. Klicka på Om
  3. Rulla ner till Kontaktuppgifter och klicka på Redigera
  4. Klicka på cirkeln vid din @facebook.com-adress och välj Har dolts från tidslinjen
  5. Klicka på cirkeln vid din normala e-postadress och välj Visa på tidslinjen
  6. Klicka på Spara längst ner

Nyhetsbrev

Vill du få mail om viktiga nyheter kring IT och säkerhet? Välj de intresseområden du vill få mail om.
*) Genom att klicka på Anmäl ger du ditt medgivande till att lämnad information lagras och behandlas av HelTech

Underhållsavtal