Support hemsida

Priserna på mobila bredband sjunker och kan vara ett intressant alternativt till ett fast, kabelbaserat bredband, antingen ADSL, ethernet eller fiber. Men det finns en del fallgropar med mobila bredband att se upp med.

Delad kapacitet i luften - "upp till"-hastigheter utlovas

Mobilt bredband har den stora fördelen att det är trådlöst och går att använda på många platser. Men hastigheten är beroende av hur mycket andra använder bredbandet på samma mobilmast som du är kopplad till. På många platser börjar idag 3G-näten bli så hårt belastade att man  bara når upp till bråkdelen av de "upp till"-hastigheter som utlovas för de mobila bredbanden. 

Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på de hastigheter som står på de mobila bredbandsabonnemangen när man jämför med trådbundna lösningar. Det är "upp till"-hastigheter och verkligheten ligger sällan i närheten av dem.

I och med utbyggnaden av 4G tror man att situationen snart kommer bli bättre i 3G-näten igen. I 4G-näten är kapaciteten naturligtvis mycket bra just nu men frågan är om inte en liknande situation kommer att uppstå när det blir många användare i 4G-näten.

Begränsningar i trafikvolym

På grund av att kapaciteten i luften runt varje mobilmast delas av användarna har de flesta operatörer olika former av volymbegränsningar i sina abonnemang. När de överskrids minskas antingen hastigheten kraftigt eller så måste man köpa till mer trafikvolym. För den som använder streamade media, t ex ser på SVT Play eller liknande, kan dessa gränser uppnås ganska snabbt.

Tråd när du kan, trådlöst när du måste

På trådbaserade bredband, t ex ADSL, ethernet eller fiber delar man inte kapaciteten på ledningen med andra användare så problematiken med trängsel är betydligt mindre. Det är först i operatörens kärnnät som kapaciteten delas med andra men där har operatörerna normalt mycket god kapacitet så detta är inte ett problem.

Har man inte behov av att använda sitt bredband på olika platser är ett trådbaserat bredband att föredra, särskilt om man har behov av större trafikvolymer och/eller snabba svarstider (viktigt vid onlinespel eller distansarbete). Vill man inte ha en kabel kopplad till datorn kan man alltid använda trådlöst WLAN (WiFi) de sista metrarna.

Kanske kan man köpa ett billigt eller rentav kontant mobilt bredband som komplement till det trådbundna att använda när man inte är hemma eller på kontoret.

Läs även Dagens Nyheters test av 3G-näten som är gjord i Stockholm.

 

Nyhetsbrev

Vill du få mail om viktiga nyheter kring IT och säkerhet? Välj de intresseområden du vill få mail om.
*) Genom att klicka på Anmäl ger du ditt medgivande till att lämnad information lagras och behandlas av HelTech

Underhållsavtal