Support hemsida

Upplever du att din trådlösa anslutning (wifi / wlan) har dålig kapacitet eller att anslutningen kommer och går? Ibland visar statusikonen i Windows att du inte har anslutning till Internet? Hackar videos på Youtube, SVTPlay eller andra strömmande videotjänster?

Orsaken kan vara att din trådlösa anslutning använder sig av en teknik som kallas 802.11n. Denna ska i teorin kunna ge upp till 300 Mbps över en trådlös anslutning. I praktiken har det visat sig att den ofta gör mer skada än nytta, speciellt i omgivningar där det finns många andra trådlösa nätverk i luften.

Jag har personligen varit med om flera konkreta fall där kapaciteten faktiskt blir bättre och förbindelsen stabil när man stänger av 802.11n. Det bästa är om detta kan göras i din bredbandsrouter eller accesspunkt. Då ska du se till att endast 802.11a/b/g-lägena är tillåtna. Hur du gör detta (om det är möjligt) framgår av handboken till bredbandsroutern.

Det kan också vara en god idé att stänga av detta även i din dator eftersom du löser problemet hemma i din egen bredbandsrouter genom att stänga av det i routern/accesspunkten, men när du tar med laptopen på resa så kan de trådlösa nätverk du ansluter till ha 802.11n aktiverat. Ett exempel på hur du deaktiverar 802.11n i en Windowsdator (Samsung Ultrabook series 5) hittar du här. Man gör ofta på liknande sätt med andra fabrikat, även om man inte har en Samsung laptop.

Med 802.11n deaktiverat blir din teoretiska maxhastighet 54 Mbps vilket i de flesta fall är gott nog. De 300 Mbps som teoretiskt utlovas för 802.11n är sannolikt något man bara uppnår i en ren laboratoriemiljö.

Nyhetsbrev

Vill du få mail om viktiga nyheter kring IT och säkerhet? Välj de intresseområden du vill få mail om.
*) Genom att klicka på Anmäl ger du ditt medgivande till att lämnad information lagras och behandlas av HelTech

Underhållsavtal