Support hemsida

Hjälp, mitt konto är hackat!
Hjälp, mitt konto är hackat!

Via sajten https://haveibeenpwned.com/ kan man kontrollera om sitt användarnamn finns med bland sajter som blivit hackade och där lösenordet är på avvägar. Dyker ditt användarnamn upp i sökningen bör du ändra lösenordet snarast. 

Om ditt konto finns med på https://haveibeenpwned.com/ så bör du inte bara ändra lösenordet på den sajt som blivit utsatt för intrånget, utan även på alla andra sajter och eventuellt epostkonto där du använder samma användarnamn (epostadress) och lösenord.

Att komma ihåg alla lösenord man har till olika webbsajter och system är inte alltid det lättaste. Det är därför inte helt ovanligt att man gör det enkelt för sig och sätter sitt favoritlösenord överallt.

Idag används epost-adressen nästan alltid som inloggningsnamn på webbsajter där du registrerar dig som användare. Om någon sajt där du har en inloggning råkar ut för intrång och får användarnas lösenord stulna, ja då riskerar du att de har tillgång till ditt epostkonto och på så sätt kan de också titta i din mailbox och se vilka andra sajter som du har fått mail ifrån där du kan tänkas ha konton, t ex webbshoppar. I sämsta fall kan det innebära att de kan logga in där och kanske göra beställningar.

Det är inte ovanligt att ens epostkonto helt enkelt används för att skicka ut spam om lösenordet kommer ut på avvägar. Det kan göra ditt epostkonto oanvändbart eftersom det kan resultera i att du får tusentals returnerade spam-mail i din inkorg. Dessutom riskerar du att dina egna skickade mail hamnar i mottagarens spamfilter eller helt blockeras av mottagarens epostserver.

Några tips kring lösenordssäkerhet:

  • Använd aldrig lösenordet till ditt epostkonto på något annat ställe än din epost.
  • Använd inte samma lösenord på flera sajter; 
    Om du har svårt att komma ihåg dem, skapa ett eget system för hur dina lösenord är uppbyggda, som bara du förstår, eller notera dem helt enkelt. Skulle du glömma lösenordet så har nästan alla sajter en funktion för "Jag har glömt mitt lösenord".
  • Se till att dina lösenord är säkra; 
    blanda små och stora bokstäver,
    att de innehåller minst en siffra och ett specialtecken (t ex &, %, #, !)
  • Undvik att ha en del av din epostadress som lösenord, t ex om du har Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. som epostadress så är "mindoman2016" ett dåligt lösenord. Detta lyckas de snabbt testa sig fram till.

Nyhetsbrev

Vill du få mail om viktiga nyheter kring IT och säkerhet? Välj de intresseområden du vill få mail om.
*) Genom att klicka på Anmäl ger du ditt medgivande till att lämnad information lagras och behandlas av HelTech

Underhållsavtal