Support hemsida

Santeri Viinamäki [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Santeri Viinamäki [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Enligt information från CERT-SE pågår en ny spridning av ransomware, d v s program som låser filer på datorn i utpressningssyfte. Myndigheter och företag i flera länder ska vara drabbade. Enligt initiala, obekräftade uppgifter sker spridningen via epostmeddelanden och via nätverksenheter (SMB). Försiktighet vid öppnande av epost bör iakttas.

Petya är en variant av WannaCry

Utpressningsprogrammet som har namnet Petya är en variant av WannaCry och infekterar system som inte är uppdaterade med uppdateringen i Microsoft Security Bulletin MS17-010. Om din dator inte är uppdaterad med denna uppdatering så bör du uppdatera den snarast. Är din dator inställd för att automatiskt ladda ner och installera uppdateringar från Microsoft så bör den vara uppdaterad då denna uppdatering kom i Mars 2017.

Vaccination mot Petya

Det går att vaccinera datorn mot Petya genom att helt enkelt skapa en mapp som heter C:\Windows\perfc och göra den skrivskyddad. Det finns en bat-fil från BleepingComputer som gör detta åt dig. Du kan ladda ner bat-filen här: https://download.bleepingcomputer.com/bats/nopetyavac.bat

OBS att bat-filen måste köras som administratör (efter att du laddat ner den, öppna mappen där filen sparades, högerklicka på den och välj "Kör som administratör").

Vi har för säkerhets skull granskat innehållet i bat-filen och kan konstatera att den gör exakt vad den utlovar och i sig inte innehåller något skadligt. 

Petya vaccin

 

Mer information hos CERT-SE: https://www.cert.se/2017/06/nytt-angrepp-av-utpressningsprogram

Nyhetsbrev

Vill du få mail om viktiga nyheter kring IT och säkerhet? Välj de intresseområden du vill få mail om.
*) Genom att klicka på Anmäl ger du ditt medgivande till att lämnad information lagras och behandlas av HelTech

Underhållsavtal