"Det är en ogiltig bild" - Joomla! 3.7

Efter uppdatering till Joomla! 3.7 är det en del kunder som fått problem med uppladdning av bilder i t ex JPEG och PNG-format. Uppladdningen sker med Joomla!:s inbyggda filuppladdning i Innehåll -> Media. Felmeddelandet som visas är "Det är en ogiltig bild" eller "Not a valid image".

Felmeddelandet visas trots att man har kontrollerat att filtypen finns med som tillåten filändelse (filtyp) såväl som tillåten MIME-typ i inställningarna för Media.

Lösningen är att uppgradera till Joomla! version 3.7.2 då detta är en bug i version 3.7.1.

Om man av någon anledning inte vill uppdatera till 3.7.2 kan man gå rund problemet genom att gå till System -> Globala inställningar -> Media och sätta Kontrollera MIME-typer till Nej.

Joomla! 3 Inställning för Kontrollera MIME-typer

Varning. Tom lösning tillåts ej.

Efter uppgradering till Joomla! version 3.7.0 visas ett felmeddelande, "Varning. Tom lösning tillåts ej" när man försöker spara en artikel i frontend.

Felmeddelandet är lite intetsägande men det visar sig att ha med Captcha att göra och uppstår om man har Captcha aktiverat globalt i Joomla!. Problemet beror på att man i Joomla! version 3.7.0 har infört möjlighet att använda Captcha då man sparar artiklar i frontend.

Lösningen är att gå till Inställningar -> Artiklar och klicka på fliken RedigeringsLayout. Se till att "Ingen vald" är inställd för Captcha och klicka på Spara. Klicka på Spara även om fältet redan visar "Ingen vald" eftersom problemet verkar vara att inställningen inte finns lagrad efter uppgraderingen till version 3.7.0. Se bilden.

Joomla!:s två-faktor autentisering är en mycket bra säkerhetshöjande åtgärd för att förhindra att obehöriga tar sig in. Men om du blivit utelåst, t ex för att din smartphone där du har Google Authenticator installerad har gått sönder, blivit fabriksåterställd eller att appen helt enkelt har avinstallerats - vad ska man göra då?

1. Först av allt, återinstallera Google Authenticator på din smartphone eller tablet
  2. Med hjälp av ett FTP-program, se till att du får tillgång till katalogen där Joomla! är installerad
  3. Gå till mappen plugins
  4. Byt namn på mappen twofactorauth till något annat
  5. Gå till inloggningssidan för backend till din site (d v s /administrator)
  6. Nu är fältet för Säkerhetsnyckel borta och du kan logga in med bara användarnamn och lösenord
  7. När du väl är inloggad kan du byta tillbaka namnet på mappen till twofactorauth
  8. Gå till Användare och leta rätt på ditt användarkonto och klicka på det
  9. Klicka på fliken Två-faktor autentisering och scanna QR-koden med Google Authenticator på din smartphone eller tablet
  10. Klart! Nu kan du använda två-faktor autentisering igen

Säkerhetspaket

Support på Joomla!

Support på Joomla!

Har du behov av hjälp med din Joomla?

Vi kan hjälpa dig med tekniken!

Klicka här för att läsa mer!

HelTech is not affiliated with or endorsed by The Joomla! Project™ or Open Source Matters. The Joomla!® name and logo is used under a limited license granted by Open Source Matters the trademark holder in the United States and other countries.